posted by on Fettskatt och sockerskatt, Övervikt, Politiska beslut

3 comments

Igår skrev jag om att länken mellan livsmedelsindustrin, forskarna och beslutsfattarna är väldigt svag, i många fall existerar den inte alls. Ett behov av dialog behövs för att få lösningarna till övervikt där de finns, dvs ute i samhället. Inte primärt där de behandlas, på sjukhus och vårdcentraler när redan skadan är skedd. DN idag, fredag, skriver tydligt att så är fallet! DN hänvisar bland annat en artikel i The Lancet där forskare har tittat på 20 olika förslag för hur samhället kan agera mot att fetman ska öka, helst minska. Av dessa var åtta av den kalibern att de ger resultat som ger kostnadsbesparingar och förbättrar för hälsan. Tre av dessa är:

  • Skatteåtgärder kring vissa livsmedel, till exempel höj skatten på skräpmat eller sänk den för mat som invånarna behöver äta mer av etc
  • Satsningar på skolmaten
  • Begränsningar till barnreklam

Tre åtgärder som behöver politiska beslut.

Maria Sitell

Tags: , , , , ,

3 comments

  1. asdf
  2. AggeSWE

Trackback e pingback

  1. Vi har en överskattad förväntning på viktminskningen | sitell&frisk
    [...] Eftersom det är så mycket svårare att ta bort överskottsfett än vad det är att undvika att det läggs ...

Leave a Reply


*