posted by on Kolhydrater och fett, Livsstil och folkhälsa

3 comments

mat

Matdebatten är på turbo. Eller rättare sagt debatten om ämnena i maten går runt såsom i en centrifug. Och det är väl kanske just det som är utmaningen. Vi behöver prata mat, inte kost, fetthalter, långsamma kolhydrater och proteinnivåer.

Det viktiga är förstås vad det ger i praktiken. Så små skillnader som att äta bröd till varje måltid och minska på kött/fiskdelen ger en sk högkolhydrat-dag. Men det säger inget om det är bra eller dåliga kolhydrater. Alltså om de höjer blodsockret en aning eller väldigt mycket.

Samma sak om fett. För cirka 15 år sedan åt vi i Sverige knappt  hälften av vår energi (kalorier) från fett. Ibland ser man att det presenteras som 45- 50 energiprocent. Många av de som äter så kallad LCHF-kost äter just denna mängd och minskar på kolhydraterna (bröd, pasta och potatis). Ändå låter det som om det är något helt nytt. Det är det inte hävdar jag med bestämdhet.

I DN idag går det att läsa om precis vad det är, nämligen trenddieter.

Mat är så mycket mer än ämnena den innehåller. Nyttig mat och onyttig mat kan absolut inte kategoriseras efter vilka ämnen respektive kalorier det innehåller. Utan det handlar om hur det blir på tallriken och i vilka proportioner och i vilka mängder vi äter.

Mat äter man – kost mäter man. Jag föredrar mat!

Maria Sitell

Tags: , , , , ,

3 comments

  1. MJ
  2. MJ

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply


*